Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Pokok getah tertua di Malaysia
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Pokok getah tertua



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 9-Jul-2007 03:18
Outstation ke Perak Darul Ridzuan
Salamzzzz... Gambar ni diambil ketika outstation kerja di Ipoh Perak. Aku kurang meround ke negeri perak ni, ada takde pun lalu aje coz nak ke utara. Kebetulan ada kerja, jadi aku spend masa dalam a few hours utk aku ronda sebelum balik ke Kuantan :->

Abis aje kerja aku sabtu pagi tu, we all terus ke Kuala Kangsar. Konon nak tengok perusahaan labu sayung dan berbagai lagi tempat menarik di Kuala Kangsar. Sebelum pergi tu, aku sembang dengan sorang cikgu Kaunselor, Cikgu Shamsudin dan Ustaz Ali, dia yang dok promote Kuala Kangsar.... ada muzium, ada masjid ubuddiyah, ada istana, ada pokok getah tertua di Malaysia, laksa kuala...dan banyak lagilah.

Tempat pertama sampai di satu tempat membuat dan menjual labu sayung n pasuan. Nak cita sikitlah pengalaman masam kitaorang kat kedai neh. Masa we all sampai tu, tgk pasu yg dibuat...sikit punya cantik, aku dah usha ada 3 pasu, member aku nak beli labu sayung yang kecik kecik tu dalam 20 utk buat surveniur kawan kawan ofis, member lagik sorang pun dah usha ada satu pasu reject. kebetulan masa we all sampai tu, tokei kedai tu tgh sibuk melayan customer lain. Entah mak datin mana ntah dok nak membeli pasuan kat kedai dia tu. Okehlah..jadi kami round round dulu kat kedai dia..sesambil tu tgk pekerja dia dok buat labu sayung n pasu. Ada yang tengah mengukir. ada yang menerap bunga...Syok tgk skill dorang neh, kalau aku disuruh mengukir ..hehe...alamat jadi banjaran titiwangsa nanti. Jalan depan sikit, tempat buat labu n pasuan guna mould. Cam gini gaya buat labu rupanya...

Punyalah terpegun...snap lah sekeping dua. Sebelum tu tanya kat pekerja ...ok ke ambik gambar neh. Dia cakap ok je kak...takde apa-apalah. So snaplah lagi...sebab syok tgk dia buat. Tetiba datang tokei dia...... dengan sombong dia tanya kami "Awak semua ni dari mana?" Aku jawaplah "Kami dari Pahang, saje je dtg sini nak tgk-tgk orang buat labu" Sat lagik dia soung "Awak lain kali nak gambar, tanya saya dulu. Jangan main ambik aje, sebab ada proses-proses yang kita tak boleh tunjuk pada orang luar. Takut orang curi" Kami pun diam terkedu terkebil-kebil :-O bila dah kena marah mcm tuh. Aku pun jawaplah " Sorrylah bang, kami tak tahu tak boleh ambik gambar kat sini" Tokei kedai tu blah sambil "huhhhh!!". Kami pun tutup kamera.... slow slow jalan....sesambil tu mata aku carik jugak signboard tulis dilarang ambil gambar ke....takde pulak tulis. Kesimpulannya yang kami dpt....salah kami jugaklah masuk tak jumpa dia dulu.....Tp takkan kami dilayan dengan kasar mcm tuh..... kami rasa kalau kami ni mat saleh ke...mat arab ke...sure kami tidak dilayan sebegitu rupa.... tapi sebab kami ni orang tempatan.... Hilang terus semangat nak membeli pasu yang aku dok target tadi. Rasanya kalau brader tu tak sound mcm tu.....banyak dah kami borong....tapi sebab dia sound camtu....rasa sayang pulak nak kuarkan duit bayar pasu kat kedai dia...

Aku bukan nak cakap apa..... jangan sombonglah kalau berniaga....kau berniaga pasu tu pun belajar dari orang lain bukannya ko sorang yang cipta pasu kat negeri perak tuh. So...takde bocor rahsianya proses kalau takat snap gambar sekeping dua.... Malas nak layan :-O

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.